Koiran mahatauti

Koirat oksentelevat aika helposti, milloin on siis syytä huolestua? Jos oksentelu on säännöllistä, siihen liittyy väsyneisyyttä, kuumetta, koira on apea tai kipeän oloinen on syytä ottaa yhteyttä.

Oksennus-ripulitaudit ovat koiralla yleisiä niinkuin meilläkin. Usein ne ovat virusten aiheuttamia, joskus maha voi mennä sekaisin jostain mitä koira on tienpenkalta suuhunsa laittanut tai jos ruokavalio on muuttunut. Kotihoitona koiran mahatautiin kannattaa kokeilla ruokavalion keventämistä. Apteekista tai vastaanotolta saa ilman reseptiä käsikauppalääkkeitä, jotka rauhoittavat mahaa ja kovettavat ulostetta. Esim. Aptus-sarjan Attapectin tai Canikur ovat tällaisia valmisteita. Jos nestehukka varsinkin ripulina on voimakasta, voi nestetasapainon korjaamiseen olla avuksi Aptus Nutrisal -juoma, tai ihmisten Osmosalkin käy jos sitä kaapista löytyy. Maitohappobakteerivalmisteista voi olla myös apua.

Huolestuttavaa oksentelu on, jos kakka ei tule ja vesikään ei pysy sisällä. Etenkin narttukoirilla jos juoksuaika on ollut kuukausi sitten tai jos koiralla on kuumetta (39 astetta tai yli) on syytä hakeutua hoitoon.