Kissan pissavaivat

Jos kissa pissailee vääriin paikkoihin, tai jopa pissaamisen kanssa on ongelmia, on syytä hakeutua hoitoon. Kissojen virtsakivet voivat aiheuttaa tiuhavirtsaisuutta, altistaa pissatulehdukselle tai jopa aiheuttaa tukoksen, jolloin kyseessä on hätätapaus. Jos kissa käy laatikolla tikistelemässä eikä pissaa tule, voi se olla merkki tukoksesta, varsinkin jos vielä rakko on itsekin tunnettavissa vatsanpeitteiden läpi mandariinin kokoisena kovana tai kissa on mahastaan kipeä, on syytä hakeutua lääkäriin pikaisesti.

Jos pissailuun liittyy runsas juominen, voi kyse olla myös jostain sisätautiongelmasta, kuten munuaisten vajaatoiminnasta tai sokeritaudista.

Kissoilla esiintyy myös ns. idiopaattista kystiittiä, joka on stressin aiheuttama virsatulehdus. Syyt voivat olla kissan elinympäristön muutoksissa, esimerkiksi uusi perheenjäsen, uusi lemmikki, kissanehiekan vaihto, muutto jne voivat laukaista oireilun. Kissan pissavaivoja selvitettäessä keskustelemmekin aina tarkasti kissan elinolosuhteista ja niissä mahdollisesti tapahtuneista muutoksista mahdollisten taustasyöden selvittämiseksi.


Parhaat keinot kissan virsateiden hyvinvointiin ovat oikeanlainen ruokinta sekä ylipainon välttäminen sekä riittävä liikunta.