Juoksumatto myynnissä!

JUOKSUMATTOTUTKIMUKSET EIVÄT KUULU ENÄÄ PALVELUVALIKOIMAAMME


JUOKSUMATTO ON MYYNNISSÄ; YHTEYDENOTOT SÄHKÖPOSTITSE

tervet.karstula@gmail.com


Myös asialliset yritysyhteistyökuviot mahdollisia


Jokainen hevosvalmentaja tuntee oman valmennettavansa ja osaa arvioida sen kuntoa harjoitusten ja kilpailumenestyksen perusteella. Välillä voi kuitenkin tuntua siltä, että lisätyökalut ovat tarpeen, jotta hevosen kunnosta saadaan riittävästi tietoa.


Juoksumatolla tehty kuntotestaus antaa vastauksia muun muassa siihen, mikä on hevosen syke eri rasitustasoilla ja kuinka nopeasti maitohapon eritys lihaksiin alkaa. Näiden perusteella saadaan määritettyä sykealueet anaerobiselle ja aerobiselle tasolle valmennuksen tueksi ja tulosten perusteella voidaan arvioida kunnon muutoksia.

Perinteisesti testejä on tehty radoilla. Ratatestit ovat edelleen hyvä toimintatapa valmennuksessa, koska olosuhteet ovat hevoselle tutut eikä erillistä totuttelua tarvita. Teemme myös ratatestejä, kysy lisätietoja ajanvarauksesta.

Testejä on mahdollisuus tehdä myös Tervetin hevosklinikalla juoksumatolla. Juoksumatto mahdollistaa muuttumattomissa olosuhteissa tarkasti toistettavat testit, joiden tulokset ovat keskenään vertailukelpoisia. Radoilla olosuhteisiin vaikuttaa moni tekijä ilman lämpötilasta tuulen voimakkuuteen. Standardoitu testi juoksumatolla kertoo olosuhteista riippumatta hevosen kunnonkehityksestä.


Testin kulku:


Muutama päivä ennen testiajankohtaa hevoselta otetaan verikoe, josta
tutkitaan muun muassa lihas- ja tulehdusarvot. Kuntotestaus voidaan tehdä vain terveelle hevoselle.

Testipäivänä hevosen annetaan ensin tutustua juoksumattoon, matolle otetaan pääsääntöisesti kengät pois. Sen jälkeen aloitetaan testaus. 43 minuutin kestoiseen
testiin kuuluu 15 minuutin pituinen alkuverryttely, jonka aikana juoksuvauhti on 1,7 metriä sekunnissa. Tämän jälkeen vauhti nousee aina 2 minuutin välein seitsemästä metristä sekunnissa 10 metriin sekunnissa. Aina rasitustason noustessa otetaan verikoe, josta analysoidaan
maitohappotaso ja tarkastetaan syke. Maksimaalitasolla otetaan maitohappotestin lisäksi myös rasitushemoglobiini, jonka avulla saadaan laskettua pernan punasoluvarasto. Testin loppuun kuuluu 20 minuutin mittainen jäähdyttely, jonka aikana juoksuvauhti on sama kuin testin
alussa. Testijakson aikana hevonen juoksee 7,7 kilometriä ja juoksumaton kulma on 2,5 astetta.

Kuntotestaus palvelee parhaiten jo valmennuksessa olevia hevosia. Testijakso on helppo myös videoida ja sen avulla voidaan tarkastella hevosen liikkeitä. Eläinklinikka Tervetin juoksumaton pituus on 5,1 metriä ja leveys 1,15 metriä. Maton kulmaa voidaan säätää nollasta, eli
tasaisesta pinnasta, seitsemään asteeseen. Maton vauhti on maksimissaan
15 metriä sekunnissa. Kuntotestauksen lisäksi juoksumattoa voidaan käyttää myös valmennus- ja kuntoutustoimintaan, sen vauhti ja kulma säätyvät portaattomasti. Rasituksen lisäämiseksi käytössä on myös painoloimi.


Juoksumatolla voidaan tutkia myös kurkunpään toimintaa rasituksen aikana. Endoskoopilla tähystetään rasituksen aikaista liikettä kurkunpäässä ja tarvittaessa havaintoja voidaan myös videoida. Kurkunpään toiminnan häiriöistä useat ovat ns. dynaamisia eli rasituksenaikana tapahtuvia eikä niitä voida levossa havaita.