Tietoa akupunktiosta

Akupunktiohoito on hyvä tukihoitomuoto koirien ja hevosten monenlaisiin kiputiloihin ja sairauksiin. Myös jotkut kissat oppivat nauttimaan hoidosta ja hyötyvät siitä. Koirilla tyypillisimpiä akupunktiolla hoidettavia vaivoja ovat nivelrikko sekä erilaiset selän sairaudet kuten spondyloosi sekä välilevyvsairaudet, minkä lisäksi akupunktio voi olla kokeilemisen arvoinen hoito tiettyihin lisääntymisongelmiin kuten valeraskauteen. Hevosilla akupunktiota käytetään niin ikään tuki- ja liikuntaelimistön kiputilojen hoitoon sekä selkäkipuun. Myös jotkut tammat ovat saaneet hoidosta apua vaikeisiin kiimaoireisiin. Neuloja voidaan käyttää sekä hevosilla että koirilla lihasjännitysten sekä niihin liittyvien triggerpisteiden sekä lihaskalvojärjestelmän kivun laukaisemiseen. Tukihoitoa voidaan harkita myös muihin, etenkin kroonisiin sairauksiin.

Akupunktio vaikuttaa monen eri mekanismin kautta. Neulan asettaminen akupisteeseen mm. stimuloi hermoja ja lisää paikallista verenkiertoa. Lisäksi akupunktio lisää useiden kehon välittäjäaineiden ja hormonien kuten esimerkiksi endorfiinin ja serotoniinin eritystä. Alustavat tutkimusnäytöt viittaavat siihen, että akupunktiolla saattaa olla laajempiakin vaikutusmekanismeja. Vaikutusta saattaa olla autonomisen hermoston ja hormonien välityksellä myös esimerkiksi immuunipuolustukseen sekä ruoansulatuskanavaan.

Akupunktion tyypillisin hoitotekniikka on neula-akupunktio, mutta klinikallamme on käytössä myös laserterapia-, laserakupunktio- sekä sähköakupunktiomahdollisuudet. Hoitotekniikka valitaan kunkin hoidettavan potilaan mukaan. Laserterapia edistää kudosten aineenvaihduntaa, ja siten sitä voidaan käyttää yksistäänkin esimerkiksi kroonisten vammojen tai huonosti paranevien haavojen hoidossa. Sähköakupunktiota voidaan hyödyntää kivuliaiden sairauksien kuten nivelrikon sekä erilaisten selkäsairauksien hoidossa, sillä se tehostaa neulojen kipua lievittävää vaikutusta.

Tarvittavien hoitokertojen määrä riippuu paljon hoidettavasta vaivasta sekä muista taustatekijöistä. Jotkut akuutit vaivat kuten lihasjännitykset saattavat laueta jo ensimmäisellä hoitokerralla, mutta kroonisempia sairauksia ja kiputiloja hoidettaessa vaaditaan useampi hoito. Monien vaikeampien ja kroonisten vaivojen ja kipujen hoidossa on hyvä sitoutua alussa 3-5 hoitokertaan melko tiiviillä aikavälillä. Alun tiiviimmän hoitojakson jälkeen voidaan hoitoja harventaa, minkä jälkeen niistä voidaan joko luopua kokonaan tai siirtyä ylläpitohoitoihin noin muutaman kuukauden välein tai puolivuosittain. Pyrkimyksenä on päästä mahdollisimman pitkään hoitoväliin, jolla potilas pysyy oireettomana. Mikäli kolmen tai viiden hoitokerran jälkeen ei ole havaittavissa merkkiä oireiden helpottamisesta, ei hoitoa ole yleensä kannattavaa jatkaa.

Akupunktio ei korvaa lääkinnällistä hoitoa, vaan on parhaimmillaan muuta hoitoa tukevana tukihoitona. Hoitoa käytetään harkiten tiineille eläimille, eikä neuloja aseteta tulehtuneelle ihoalueelle tai kasvainten läheisyyteen. Yksi akupunktion hoitokerta kestää noin 30-90 minuuttia. Ensimmäisellä kerralla menee yleensä pisimpään, ja ensimmäinen hoitokerta pitää sisällään laajan taustatietojen selvittämisen, yleistutkimuksen sekä palpaatiotutkimuksen. Lisäksi saatetaan tehdä vaivasta riippuen tarkempi ontumatutkimus. Kontrollikäynnit kestävät noin 30-45 minuuttia. Juuri ennen akupunktiokäyntiä tulee välttää rankkaa rasitusta, ja hoidon jälkeisenä iltana on hyvä ottaa rauhallisesti. Hevosille voi olla tarpeen antaa 1-3 vapaapäivää rankemmasta rasituksesta tai treenistä. Osa potilaasta saattaa olla vielä seuraavana päivänä tavanomaista väsyneempiä, ennen kuin oireet helpottavat.