Palvelut hevosille

 • Akupunktio

Eläinlääkärimme tekevät myös akupunktiota. Eniten sitä käytetään kroonisen kivun hoidossa jossa se on todettu fysioterapian ja hieronnan ohella tehokkaammaksi kivunlievittäjäksi kuin jatkuva kipulääkitys.


 • Akuuttipraktiikka

Akuuttipraktiikka eli haavahoidot, ähkyt, ruokatorventukokset jne kiireiset vaivat pyritään hoitamaan ajanvarauksen sallimissa rajoissa. Mikäli hevosen saa tuotua klinikalle hoito on yleensä helpompaa, mutta teemme mahdollisuuksien mukaan myös kotikäyntejä.


 • Hengitystietähystys, endoskopia

Hengitysteiden tähystykset sekä levossa että rasituksesta antavat tietoa hengitysteiden toiminnasta. Lepotähystyksen yhteydessä voidaan ottaa myös näytteitä hengitysteiden limasta. Juoksumatolla tehtävä rasitustähystys kertoo hengitysteiden dynamiikasta, suurin osa ns toiminnallisista kurkkuvioista voidaan todeta vain rasitustähytsyksessä.


 • Hammashoidot

Hevosen suun tutkiminen kunnolla vaatii yleensä hyvän rauhoituksen. Huolellisesti pesty ja puhdistettu suu tutkitaan valon, koittimien ja peilien kanssa hammas kerrallaan ja löydökset kirjataan muistiin. Tarvittaessa voidaan ottaa hampaista röntgenkuvia. Hoito suunnitellaan löydösten mukaan, joskus se on vain hampaiden raspaus tarvittaessa joskus hoito voi olla vaativampaa ja useita käyntejä kestävää kuten esim. diastemojen hoidossa. Diastemojen pudistus klinikalla ja kotona on hoidon kulmakivi ja yhdessä mietitään hoidon onnistuminen. Tarvittaessa diastemoja voidaan täyttää paikka-aineella jotta ien saa rauhassa parantua.


 • Ihosairaudet

Dermatologia on laaja kokonaisuus. Iho on eläimen suurin elin ja monet vaivat heijastuvat ihon oireina. Ihosairauksia selviteltäessä käydään huolellisesti läpi eläimen elinolot ja ruokinta, yleistutkimusta täydennetään usein verinäyttein, raapenäyttein, bakteeriviljelyillä ja koepaloilla.


 • Irtopalakuvaukset

Varsojen irtopalakuvaus noin 1,5 vuotiaana on suositeltavaa, samalla kannattaa viimeistään myös tarkastaa suun tilanne ja tarvittaessa poistaa sudenhampaat.


 • Kastraatio eli ruunaus

Teemme vain minihevosten ja shetlanninponien ruunauksia.


 • Keinosiemennys ja kiimakontrollit

Kesäaikaan tarjolla myös tammojen keinosiemennykset kotitalleilla tai muutamia siivoja tammoja voidaan ottaa myös Lepolaan. Ks lisätietoja kohdasta Lepolan tila.


 • Ontumat

Ontuman syyn selvittämiseen tarvitaan usein ontumatutkimuksen lisäksi röntgen ja/tai ultraäänitutkimuksia. Tarvittaessa voidaan käydä ajamassa läheisellä Karstulan raviradalla. Joskus on tarvetta kuntoutukselle ja fysioterapialle ja näissäkin ohjaamme eteenpäin tarpeen mukaan. Hoitajamme Maru on myös hevoshieroja ja osaa auttaa hoitokokonaisuuden suunnittelussa myös pidempään oireilleilla ja lihaksiston huoltoa vaativilla potilailla. • Rokotukset

Rokotettaessa eläimen tulee olla terve. Rokotusohjelmaa on joskus syytä suunnitella eläimen sairastumisriskin ja nfektiopaineen mukaan. Kanta-asiakkaillemme on tarjolla edullisemmat kanta-asiakasrokotukset, kysy lisää vastaanotolta.


 • Röntgentutkimukset

Röntgen on apuna ontumatutkimuksissa, mutta sillä voidaan myös selvitellä irtopalojen esiintymistä, hiekkaa, kengityksen apuna, hampaiden tilannetta, kuvata selkiä jne.


 • Silmävaivat

Silmäoireet vaativat yleensä aina eläinlääkärin tutkimuksen. Silmien huolellinen tutkimus silmälampulla ja tarvittaessa väriaineella, joskus on tarpeen kyynelnesteen määrän mittaus. Tarvittaessa lähetämme vaativammat silmätutkimukset silmäsairauksiin erikoistuneelle eläinlääkärille.


 • Ultraäänitutkimukset

Ultraäänitutkimusta voidaan käyttää monien vaivojen selvittelyn apuna. Suorituskykyinen ultraäänilaitteistomme mahdollistaa myös selän ja lantion alueen ultraäänitutkimukset , perinteiset jännetutkimukset ja toki kiima- ja tiineystarkastukset ja mitä nyt vain mieleen tulee ultrala tutkia, vaikkapa silmiä tai kurkkua.