Hevosten rokottaminen

Kilpailevat hevoset on sääntöjen mukaan rokotettava hevosinfluenssaa vastaan. Ravureiden ja ratsujen rokotussäännökset eroavat hieman toisistaan ja lisätietoja säännöistä saat osoitteista www.hippos.fi ja www.ratsastus.fi

Kaikki hevoset ovat herkkiä jäykkäkouristukselle eli tetanukselle, sitä vastaan tulisi kaikki hevoset rokottaa 2 vuoden välein.

Herpesvirus on tarttuva hengitystievirus jota on useaa tyyppiä. EHV1 ja EHV4 ovat merkittävimmät ja nämä voivat aiheuttaa myös tammoille luomista. Rokotteen antama suoja on lyhyt ja tammat rokotetaankin tiineyden loppuvaiheessa parin kuukauden välein. Kilpahevostekin tarvitsevat suojan saadakseen rokotteen tiuhemmin, 3-6 kk välein.

Vai terveen hevosen voi rokottaa. Rokotuksesta voi aiheutua pientä lämmön nousua ja reaktiota kaulalle, vakavammat haittavaikutukset ovat erittäin harvinaisia. Jos jollain tietyllä rokotteella on tullut haittavaikutusta kannattaa kokeilla olisiko joku muu rokote paremmin siedetty.

Rokote tehoaa parhaiten kun koko hevoslauman immuniteetti on hyvällä tasolla. Rokotusohjelma kannattaa siis suunnitella tallikohtaisesti. Tutkimusten mukaan keskimääräinen rokotussuoja on hevosilla noin 7 kk influenssaa vastaan, joten rokottaminen 6 kk välein voi olla viisaampaa kuin vuoden välein, ainakin jos tartuntapaine on merkittävä. Rokotussuunnitelmassa olisi hyvä huomioida hevosen kilpailukalenteri ja muut tallin tapahtumat, flunssien tavanomaiset ilmaantumisajankohdat jne. Autamme mielellämme tallin rokotussuunnitelman laatimisessa.