Hevosten hammashoito

Hevosten hammashoidossa puhumme mielummin nykyisin suun tutkimisesta, kuin hampaiden raspauksesta. Kaikki hevoset eivät tarvitse vuosittaista raspausta, mutta suu on syytä tarkastaa vuosittain. Nuorilla hevosilla hampaiden vaihtuminen tekee usein tarvetta tiuhemmalle suun tutkimukselle, puolen vuoden välein, jopa tiuhempaan voi olla joskus tarpeen. Ratsastavat/kiinnijääneet maitohampaat, samoin purennan seuranta ovat tässä vaiheessa erityisen huomion kohteena. Nuoruuden hammashoitoon kuuluu myös sudenhampaiden poisto. Sudenhampaat poistetaan hellävaraisesti juurineen, tarvittaessa käytetään kipulääkitystä ja puudutusta.

Keski-ikäisellä hevosella hammashoidon väliä voidaan säätää niin, että raspausväli sovitetaan tutkimuksen ja löydösten mukaan vastaamaan hevosen tarpeita. Jos purenta on normaali eikä hevosella ole kehittymässä esim. diastemoja (hampaiden välissä olevia rakoja), keski-ikä on monesti hammashoidon kannalta rauhallista aikaa, suun tutkimus säännöllisesti tuottaa parhaan hoitotuloksen, jotta isoja haavaumia poskiin tai muita ongelmia ei ehdi kertyä.

Vanhojen hevosten sekä esim. metabolista oireyhtymää sairastavien hevosten hammashoito on erityisen tärkeää. Usein todella vanhojen hevosten ja ponien lopullinen syy pois laittamiseen voi olla hampaiden loppuminen. Hammas on elävää kudosta ja niitä pitää hoitaa vaalien.

Suun tutkimus tehdään hyvän valon ja suunavaajan kanssa, tarvittaessa hampaita voidaan tähystää tähystimellä ja erilaisia apuvälineitä käyttäen. Klinikallamme voidaan tarvittaessa ottaa hampaista myös röntgenkuvia. Hammashoito on hyvä tehdä tarvittaessa rauhoitettuna.

Hammashoidon tarpeesta voi kertoa rehupalleroisten tiputtelu, muutokset syömisessä, pään viskominen, huono ajettavuus tai ratsastettavuus. Jotta näitä oireita ei pääsisi edes syntymään, suosittelemme vuosittaista suun tutkimusta osana kaikkien hevosten terveydenhuoltoa.